TsjechiŽ | bezienswaardigheden | eten & drinken | vervoer in/naar TsjechiŽ | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Reizen naar TsjechiŽ
Hoe reis je het beste naar TsjechiŽ? Het land ligt op zo'n vijfhonderd tot meer dan duizend kilometer van Nederland. Dit is helemaal afhankelijk van je vertrekplaats en je bestemming in TsjechiŽ. De meeste mensen die naar TsjechiŽ reizen zullen dat met de auto doen. Vanuit Nederland reis je gemakkelijk binnen ťťn dag met de auto naar de meeste plekken in TsjechiŽ. De route zal in alle gevallen door Duitsland gaan. Soms zal er een stukje door Oostenrijk gereden worden, bijvoorbeeld als het reisdoel in het zuiden van de regio Zuid-Bohemen ligt. Er zijn een drietal hoofdroutes vanuit Nederland naar TsjechiŽ. Wie naar Noord-Bohemen, West-Bohemen of Midden-Bohemen reist die zal dat vooral via de Duitse steden Leipzig en Dresden doen. Vanuit de noordelijke provincies loopt de route eerst via Hannover. Midden- en Zuid-Nederland zal vooral via het RŁhrgebied de reis aanvangen richting TsjechiŽ. Wie naar Zuid-Bohemen reist die zal vervolgens de route richting Neurenberg (NŁrnberg) en Passau aanhouden. Ligt je reisdoel in Noord-MoraviŽ en SileziŽ dan kan eventueel de route via Berlijn en Polen aangehouden worden.
TsjechiŽ bezienswaardigheden

Op het gebied van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn heeft TsjechiŽ veel te bieden. Eťn vakantie naar TsjechiŽ is absoluut niet voldoende om de belangrijkste hotspots te ontdekken. De rijke historie van het land heeft gezorgd voor indrukwekkende kastelen, prachtige dorpen en sprookjesachtige binnensteden in TsjechiŽ. Op het gebeid van natuur en musea heeft het land ook veel te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van TsjechiŽ op een rijtje gezet: TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10

 

Autorijden in TsjechiŽ

Wie met de auto naar TsjechiŽ reist die zal een tolvignet voor de Tsjechische snelwegen aan moeten schaffen indien men van plan is gebruik te maken van de snelwegen in TsjechiŽ. Tolvignetten zijn onder andere aan de grens te koop voor periode van 10 dagen, 1 maand of een jaar. Let erop dat de vignetten al ingaan op de dag van aanschaf. In TsjechiŽ liggen de snelheidslimieten op 130 (snelweg), 90 (buiten bebouwde kom) en 50 (binnen de bebouwde kom) kilometer per uur. Houd er rekening mee dat er redelijk vaak snelheidscontroles gehouden worden. Op de snelweg wordt je van voren op de foto gezet bij een snelheidsovertreding. Autorijden met alcohol op is in TsjechiŽ niet toegestaan. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt dus op 0,0 promille. Denk niet dat ze in TsjechiŽ mild zullen zijn in het geval van overtreding. Een lekker glas Pilsner Urquell of Budweiser bij de maaltijd kan je al een flinke boete opleveren. Het wegennetwerk in TsjechiŽ is minder uitgebreid dan bijvoorbeeld in Nederland. Vooral de hoeveelheid snelwegen en hoofdwegen is (nog) vrij beperkt. Je zult geregeld op secundaire wegen aangewezen zijn.

Reizen per trein

Vanuit Nederland per spoor naar TsjechiŽ reizen kan met de internationale nachttrein tussen Amsterdam en Praag. De trein vertrekt iedere avond vanuit Amsterdam Centraal om 19:01 uur. Tegen half tien Ďs morgens kom je op het centraal station van Praag aan. De terugreis vanaf Praag geschiedt iedere dag om 18:29 uur. Via o.a. Arnhem en Utrecht komt de trein uiteindelijk om 09:59 uur aan in Amsterdam. Treintickets voor de nachttrein naar Praag zijn te koop via www.nshispeed.nl.

TsjechiŽ kent een vrij uitgebreid spoornetwerk. Het is daarom vrij eenvoudig om vanuit Praag verder te reizen naar andere plaatsen in TsjechiŽ. Het spoornetwerk kan natuurlijk ook voor andere trajecten gebruikt worden. De stoptreinen in TsjechiŽ zijn door de vele stops vrij langzaam. Wie grotere afstanden wil overbruggen kan de stoptrein (osobnŪ vlak) dan ook beter vermijden. Beter kun je gebruik maken van de sneltreinen (rychlŪk), waarbij je in twee verschillende klasses kunt reizen. Vooraf een zitplaats reserveren op deze treinen is aan te bevelen. In de wintermaanden geldt er op sommige routes een beperkte dienstregeling. Bij winters weer kunnen er net als in Nederland treinen uitvallen. Houd hier rekening mee als je in de winter per trein door TsjechiŽ wilt reizen.
Op de website van de Tsjechische Spoorwegen kun je de actuele dienstregeling en prijzen van treinkaartjes zien.

Vliegen naar TsjechiŽ

De snelste manier om naar TsjechiŽ te reizen is in de meeste gevallen per vliegtuig. De meeste vliegverbindingen vanuit Nederland en BelgiŽ gaan naar de internationale luchthaven van de hoofdstad Praag. Dit vliegveld ligt op nog geen twintig kilometer ten westen van het hartje van Praag. Met een taxi ben je met normaal verkeer in ongeveer een half uur in het centrum. Vanuit Praag kun je ook verder vliegen naar de luchthavens van Brno, Ostrava en Karlovy Vary. Op het moment dat we deze tekst schrijven vliegt low cost airline Wizz Air ook rechtstreeks tussen Eindhoven en Brno, de tweede stad van TsjechiŽ. De prijzen voor vliegtickets naar TsjechiŽ kunnen enorm uiteenlopen. Je moet er niet automatisch vanuit gaan dat de luchtvaartmaatschappijen die zichzelf als Ďgoedkoopí aanduiden ook automatisch de beste tickets aanbieden. Alles hangt af van de reisdatum, de vlucht, de voorwaarden en eventuele extraís die bijgeboekt dienen te worden. Zeker op het moment dat er aanbiedingen zijn kunnen KLM en Transavia zeer concurrerend zijn met hun prijzen voor vluchten naar Praag. Kijk ook eens wat voor mogelijkheden er zijn om vanuit Rotterdam of Eindhoven naar Praag te vliegen. Niet zelden zijn deze tickets goedkoper dan vanaf Amsterdam Schiphol Airport.

Met de bus naar TsjechiŽ

Er zijn meerdere mogelijkheden om per bus naar TsjechiŽ te reizen. Een aantal Nederlandse reisaanbieders biedt busreizen aan naar Praag, soms in combinatie met andere steden zoals het Duitse Dresden of het Oostenrijkse Wenen. Ook complete rondreizen door TsjechiŽ zijn te boeken vanuit Nederland. Deze reizen worden vooral in het zomerseizoen georganiseerd. Wie alleen een losse busreis naar TsjechiŽ wil boeken die kan met Eurolines naar Praag reizen. De bus komt aan op het internationale busstation Florenc. De route Amsterdam-Praag (en terug) wordt meerdere keren per week gereden. Vertrek vanaf Amsterdam is laat op de avond met aankomst in Praag rond het middaguur. De retourrit vertrekt aan het eind van de middag vanaf Praag en komt de volgende ochtend in Amsterdam aan.

Openbaar vervoer in TsjechiŽ

Het openbaar vervoer is in TsjechiŽ goed geregeld. Door heel TsjechiŽ kun je prima met de bus reizen. Ook in de grote steden zijn er busdiensten. In een aantal grotere Tsjechische steden zie je trolleybussen rijden. Deze elektrische bussen krijgen hun energie via elektriciteitskabels boven de wegen. In Nederland zie je dit soort bussen alleen maar in Arnhem rijden. In grote steden tref je ook tramnetwerken aan. Praag kent ook een eigen metrostelsel. Taxiís zijn in TsjechiŽ redelijke goedkoop. De taxiritten worden afgerekend volgens de geÔnstalleerde taximeter. Een fooi van vijf tot tien procent is gebruikelijk bij een taxirit.

Parkeren

Naarmate TsjechiŽ economisch steeds verder groeit, nemen de parkeerproblemen in grote steden steeds meer toe. In het centrum van Praag is het aantal parkeerplekken zo beperkt dat je je af moet vragen of het wel verstandig is om met de auto het centrum van Praag in te rijden. Het is handig als je iets of wat Tsjechische taal beheerst om de onderschriften bij parkeer verboden en geboden te kunnen lezen. In Praag maar ook veel andere grote steden en toeristische bestemmingen is er in toenemende mate sprake van betaald parkeren. Je betaalt het parkeergeld via een automaat dat een parkeerkaartje afgeeft. Deze dien je zichtbaar achter je voorruit te plaatsen. Bij foutparkeerders en mensen die niet betalen voor een parkeerplaats kent de politie geen genade. Parkeerboetes en wielklemmen zijn de manieren om ongeoorloofd parkeren te bestraffen. Als je auto hinderlijk geparkeerd staat zal hij hoogstwaarschijnlijk weggesleept worden. Na betaling van een fiks bedrag kun je je auto dan weer terugkrijgen.

Meer info over TsjechiŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over TsjechiŽ:
alles over TsjechiŽ
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ reisinformatie & tips

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy