Eten en drinken in Tsjechië

Voor wie voor het eerst op vakantie gaat naar Tsjechië zal het waarschijnlijk een raadsel zijn wat er te eten en te drinken is in Tsjechië. Over de Tsjechische keuken is onder de gemiddelde Nederlander weinig bekend. Ook zijn er geen gerechten die bij de massa bekend staan als typisch Tsjechisch. Dat is niet zo verwonderlijk, want de Tsjechische keuken is vooral een verzameling van gerechten uit omringende landen. De invloeden van de Duitse, Poolse, Oostenrijkse en ook Hongaarse keuken zijn duidelijk aanwezig. Wat kenmerkend is voor de Tsjechische keuken is de overvloed aan vlees in het dagelijks menu. Dat beeld zie je duidelijk ook terug in de menukaarten van de Tsjechische restaurants. Varkensvlees, kip, bief en andere vleessoorten vormen het hoofdbestanddeel van veel gerechten die je in Tsjechië geserveerd krijgt.

Op het gebied van drinken wijkt Tsjechië amper af van omringende landen. Bier, frisdrank, wijn en water worden veel gedronken in Tsjechië. Sterke drank is er ook in overvloed te verkrijgen.

Tsjechische en toeristische restaurants

De afgelopen jaren zie je een duidelijke ontwikkeling dat de menukaarten in restaurants op toeristische bestemmingen in Tsjechië steeds meer een internationaal karakter krijgen. Naast de traditionele Tsjechische gerechten zie je daarom steeds vaker pizza, pasta en gerechten met geïmporteerde vis en schaaldieren voorkomen op het menu. Groente kwam vroeger bijna niet voor in de Tsjechische restaurants. Tegenwoordig kun je steeds meer groentes als bijgerecht bestellen. In wat meer trendy restaurants zie je ook complete salades als voor- of zelfs hoofdgerecht op de kaarten verschijnen.

Vlees

Wat wel blijft zijn de relatief grote porties vlees. Als je de gepaneerde varkensschnitzel of kalfsschnitzel bestelt dan bedraagt het gewicht meestal minstens tweehonderd gram. Een lekker biefstukje weegt al snel 250 gram en sommige vleesgerechten wegen zelfs driehonderd gram of meer. Over het algemeen is het vlees dat geserveerd wordt van uitstekende kwaliteit. Natuurlijk is er ook hier wel wat kaf onder het koren, maar in de regel is het vlees vrij mals en smaakvol. Een lekker lokaal gerecht is de goulash. Deze wordt meestal uitgevoerd met rundvlees. Tijdens het wildseizoen kun je het geluk hebben een heerlijke wildgoulash te kunnen bestellen. Goulash wordt meestal geserveerd met knoedels. Dit is een soort van gestoomd wit brood dat goed te vergelijken valt met het brood dat om een broodje bapao zit. Vegetariërs hebben in Tsjechië over het algemeen niet zoveel keuze uit vleesloze gerechten. Een lokale lekkernij die ook voor vegetariërs geschikt is, is de gebakken kaas. Deze schijf gepaneerde en gebakken kaas wordt op best veel plekken geserveerd.

In Tsjechië eet men vooral veel vlees

Kindermenu’s

Met kinderen uit eten betekent niet automatisch dat je de kinderen uit kindermenu’s kunt laten kiezen. Het fenomeen kindermenu is niet tot alle restaurants doorgedrongen. Of je er iets aan mist? Als je kinderen op culinair vlak niet verder komen dan kipnuggets, frikandellen, hamburgers en misschien een spaghetti bolognese dan zul je goed op moeten letten welk restaurant je binnen stapt. Wie echter met kinderen uit eten gaat die al een wat breder pallet aan gerechten kunnen waarderen die zal weinig moeite moeten hebben om iets op de menukaart te vinden wat geschikt is voor de kinderen. Gefrituurde kaas, kipschnitzel en wienerschnitzel zijn ook voor kinderen zeker geschikt. Sommige restaurants bieden de mogelijkheid om kleinere porties te bestellen. Ook het delen van gerechten vormt meestal geen probleem. Gewoon een extra bordje vragen. Een typisch Tsjechisch gerecht dat je vrijwel overal kunt bestellen (als lunch of voorgerecht) is knoflooksoep. Sommige kinderen zullen dit absoluut niet lusten. Onze eigen kinderen zijn verzot op deze heerlijke soep.

Gewoontes

Bij het betreden van een restaurant kun je meestal gewoon zelf een plekje uitzoeken. Indien het druk is kun je mogelijk geen plek vinden die niet gereserveerd is. Slechts bij een beperkt aantal restaurants wordt je direct bij de ingang opgewacht en naar een tafel gebracht. Indien je gereserveerd hebt vraag je wel aan het bedienend personeel waar je kunt gaan zitten. Iets waar je mogelijk aan zult moeten wennen is het gegeven dat het vrij gebruikelijk is in Tsjechië dat men je bord weghaalt zodra je klaar bent met eten. Dat tafelgenoten nog niet klaar zijn maakt niet uit. In Tsjechië vind men het ongepast om iemand naar een vuil bord te laten kijken als hij/zij al klaar is met eten.

Drinken

Het drankaanbod in Tsjechië is door de wereldwijde globalisering weinig afwijkend van wat je op veel andere vakantiebestemmingen aantreft. Frisdrank, mineraalwater met of zonder bubbels, wijn, vruchtensappen, koffie, thee en allerlei soorten alcoholische dranken zijn in ruime mate beschikbaar. Tsjechië is vooral een bierland. Het drinken van flinke glazen bier is, zowel door mannen als vrouwen, vrij gebruikelijk bij de maaltijd. Bier wordt veelal in halve liter glazen geserveerd. Je betaalt hiervoor een prijs die gemiddeld lager ligt dan wat een klein glas bier in Nederland kost. Een tweetal biermerken zul je vaak tegenkomen: Pilsner Urquell uit de stad Pilsen en het wat zachtere Budweiser uit het Zuid-Boheemse České Budějovice. Houd er wel rekening mee dat je geen bier drinkt als je nog moet autorijden. Wat betreft alcohol in het verkeer kent de Tsjechische wet een zero-tolerance beleid. Menig toerist is hiervan niet op de hoogte en wordt na de consumptie van één flinke pint op de bon geslingerd.

Tsjechische wijnen

Minder bekend onder Nederlanders zijn de Tsjechische wijnen. Jammer, want de wijnindustrie in Tsjechië brengt zeker een aantal smaakvolle wijnen voort. Deze wijnen kun je kopen bij speciale wijnwinkels in o.a. Praag en Cesky Krumlov. Ook in supermarkten kun je Tsjechische wijnen kopen. De meeste wijnen zijn vriendelijk geprijsd. Net als elders zijn er ook in Tsjechië duurdere wijnsoorten.

Becherovka

Op het gebied van gedistilleerde dranken is er naast het aanbod van internationale dranken ook een variatie aan lokale alcoholische dranken. Likeuren en brandewijn op basis van vruchten zoals pruimen en kersen, vodka met allerlei smaakjes en het typisch Tsjechische drankje Becherovka. Deze uit 1807 stammende drank wordt in Tsjechië vooral gedronken als aperitief. Het alcoholgehalte bedraagt maar liefst 38%. De smaak lijkt een kruising van kruidenbitter met de kaneellikeur Goldstrike. Niet iedereen is gecharmeerd van de smaak. Wie Tsjechië bezoekt die zou het drankje zeker een keertje moeten proberen.

Een fles Becherovka