TsjechiŽ | bezienswaardigheden | eten & drinken | vervoer in/naar TsjechiŽ | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

TsjechiŽ bezienswaardigheden
Het prachtige TsjechiŽ kent een groot scala aan bezienswaardigheden dat de moeite waard is. De rijke historie waarin invloedrijke families hier gevestigd waren hebben veel prachtige bouwwerken achtergelaten. Ook op het gebied van natuur, cultuur en fraaie steden en dorpen is er in TsjechiŽ heel wat te bezichtigen. TsjechiŽ heeft in totaal elf vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is vrijwel niet te doen om alle bezienswaardigheden van TsjechiŽ op ťťn pagina te publiceren. Er worden niet voor niets al complete reisgidsen volgeschreven met de highlights van TsjechiŽ. Op deze pagina concentreren we ons vooral op een aantal categorieŽn en pikken we er een paar bezienswaardigheden uit.
TsjechiŽ bezienswaardigheden

Op het gebied van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn heeft TsjechiŽ veel te bieden. Eťn vakantie naar TsjechiŽ is absoluut niet voldoende om de belangrijkste hotspots te ontdekken. De rijke historie van het land heeft gezorgd voor indrukwekkende kastelen, prachtige dorpen en sprookjesachtige binnensteden in TsjechiŽ. Op het gebeid van natuur en musea heeft het land ook veel te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van TsjechiŽ op een rijtje gezet: TsjechiŽ bezienswaardigheden top 10

 

Praag
Op de ranglijst van meest bezochte steden in Europa prijkt de Tsjechische hoofdstad Praag inmiddels op de vijfde positie. Deze populariteit heeft Praag aan een aantal factoren te danken. Allereerst is het een prachtige stad die een romantische atmosfeer uitstraalt. Niet geheel onbelangrijk is dat Praag een redelijk compact centrum heeft dat uit een paar wijken bestaat. De afstanden zijn vrij gering waardoor alles goed te belopen is. Niet onbelangrijk is dat de prijzen in Praag naar Europese maatstaven nog vrij schappelijk zijn. Wie Praag bezoekt die kan genieten van bezienswaardigheden zoals de Karelsbrug, het Oude Stadsplein, de Praagse Burcht en de Joodse wijk Josefov.

Kastelen
TsjechiŽ telt enorm veel kastelen in alle soorten en maten. Deze zijn vooral gebouwd in de late Middeleeuwen. De kastelen variŽren in uitstraling van romantisch tot zeer robuust. Toppers zijn de Praagse Burcht (vooral ook vanwege het uitzicht over de stad Praag), het kasteel van Českż Krumlov, het kasteel HlubokŠ in de plaats HlubokŠ nad Vltavou en het indrukwekkende Karlstein Kasteel in Karlötejn. De kastelen die open zijn voor het publiek zijn meestal alleen tijdens het zomerseizoen (april tot en met oktober) geopend. In TsjechiŽ staan ook prachtige paleizen, die soms vrij ingetogen zijn maar vaker een excentriek exterieur hebben. Een voorbeeld hiervan is het rococopaleis Novť Hrady in Oost-Bohemen.

Hradec KrŠlovť
De hoofdstad van de regio Oost-Bohemen is ongeveer acht eeuwen oud. Een groot deel van de historische binnenstad is intact en telt een aantal fraaie bouwwerken zoals de Witte Toren, de Heilige Geestkathedraal en de van zeer fraaie gevels voorziene Kanunnikhuizen aan het plein Velkť NŠměstŪ.

Natuur
Het landschap van TsjechiŽ varieert van licht glooiend tot ronduit bergachtig. Grote delen van het landschap bestaat uit bossen en landbouwgrond. TsjechiŽ kent verder een drietal berggebieden die zowel in de zomer als in de wintermaanden de moeite waard zijn. In de zomermaanden om te wandelen of fietsen. De winterperiode zijn uitermate geschikt om te wintersporten in TsjechiŽ. Het Reuzengebergte is door de hogere ligging het meest sneeuwzeker. In de zomermaanden staat dit gebied bekend als prachtig natuurgebied waar je heerlijke lange wandelingen kunt maken.

Pestzuilen
In een aantal grote steden in TsjechiŽ zul je zogenaamde pestzuilen aantreffen. Deze monumenten zijn vooral terug te vinden op de belangrijkste pleinen in de binnensteden. De pestzuilen zijn ter nagedachtenis aan de pest. Deze ziekte heeft ook in TsjechiŽ voor veel slachtoffers gezorgd. De meeste pestzuilen stammen uit de zeventiende en achttiende eeuw na Christus. De meest indrukwekkende pestzuil is die van de Moravische stad Olomouc. De barokke zuil die de heilige drie-eenheid uitbeeldt staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (inschrijfnummer 859).

Českż Krumlov
De in Zuid-Bohemen gelegen stad Českż Krumlov kent een historische binnenstad die na een zorgvuldige opknapbeurt in de jaren negentig van de vorige eeuw ook een positie op de Werelderfgoedlijst heeft weten te bemachtigen. Volgens de meeste TsjechiŽ-kenners is Českż Krumlov de mooiste stad van het land. Het meest tot de verbeelding sprekende bouwwerk is de burcht met de unieke toren, een prachtige theaterzaal en een mantelbrug die je een fraai uitzicht biedt over de binnenstad. Het historisch centrum van Českż Krumlov is een aaneenschakeling van sfeervolle straatjes. Hier vind je allerlei winkeltjes die zeker de moeite waard zijn als je op zoek bent naar ene leuk souvenir om mee terug te nemen naar Nederland. Ook staan er in een centrum een paar musea die de moeite waard zijn zoals het Marionettenmuseum en het Streekmuseum. In de zomer kun je bij de Mantelbrug zien hoe kanoŽrs moeite hebben zichzelf droog te houden bij de doortocht op de Moldau door Českż Krumlov.

Brouwerijen
Tsjechen zijn echte bierdrinkers. Volgens recente statistieken zijn het zelfs de grootste bierdrinkers ter wereld. Vrijwel al het bier dat in TsjechiŽ genuttigd wordt is afkomstig uit eigen brouwerijen. De bieren uit TsjechiŽ staan wereldwijd bekend vanwege hun uitstekende kwaliteit. Je kunt in TsjechiŽ niet alleen volop bier consumeren, ook een bezoek aan ťťn van de fameuze brouwerijen behoort tot de mogelijkheden. Onze favorieten zijn de brouwerij van Pilsner Urquell in de stad Pilsen en de Budweiser brouwerij in de stad Česke Budějovice.

KutnŠ Hora
De stad KutnŠ Hora dankt haar welvaart aan de winning van zilver die hier eeuwenlang heeft plaatsgevonden. Tegenwoordig herinnert alleen het Zilvermuseum nog maar aan deze rijke periode. Dat KutnŠ Hora welvarend is geweest is tegenwoordig nog goed terug te zien aan de panden die je terugziet in het centrum van de stad. Fraai staaltje van gotische bouwkunst is de Kathedraal van St. Barbara, die vanwege de vele fraaie gotische decoraties aan het exterieur en de overvloedige opsmuk in het interieur een plaatsje heeft verdient op de Werelderfgoedlijst. Het gebouw is in KutnŠ Hora het meest gefotografeerde object.

Mooie dorpjes
TsjechiŽ kent een groot aanbod van mooie dorpen. De redenen waarom dorpen de moeite waard zijn lopen uiteen. Sommige dorpen zijn zo authentiek dat ze voor toeristen het ware Tsjechische leven belichamen. Andere dorpen zijn juist weer bijzonder omdat er zich in of bij het dorp een bouwwerk staat van uitzonderlijke schoonheid. Een enkel dorp is een bezienswaardigheid op zich, zoals het voormalige spookdorp Holaöovice dat een toonbeeld is van typische Tsjechische boerenarchitectuur uit de achttiende eeuw.

Reisgidsen

Om een goed beeld te krijgen van de vele bezienswaardigheden binnen een bepaalde Tsjechische regio is het aanschaffen (of bij een bibliotheek lenen) van een goed reisgids onontbeerlijk. Een goede reisgids is vaak een uitstekend startpunt om een eerste selectie van bezienswaardigheden binnen een bepaald gebied te maken.

Wie meer uitgebreide informatie over een bepaalde bezienswaardigheid wil die kan daarna zelf op internet zoeken naar meer diepgaande informatie over de betreffende bezienswaardigheden.

Steeds meer musea, kastelen en andere bezienswaardigheden hebben een eigen website waar actuele informatie op te vinden is. Zo kun je gemakkelijk de actuele openingstijden en toegangsprijzen opzoeken. Veel van deze websites bieden naast Tsjechische informatie vaak ook Duitstalige en/of Engelstalige info. Nederlandstalige informatie op Tsjechische websites is vrij zeldzaam..

Meer info over TsjechiŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over TsjechiŽ:
alles over TsjechiŽ
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ reisinformatie & tips

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy